Home / Computer opschonen

Computer opschonen

Computer opschonen

Of je bij computer opschonen nu denkt aan de hardware of de software, we denken dat je dit overzicht wel kunt waarderen.  Zo eens in de zoveel tijd is het noodzaak om je computer eens goed op te schonen. De computer schijfruimte is vol, de computer wordt trager, hij gaat mankementen vertonen of je vindt hem gewoon vies geworden.

Computer opschonen, voorzichtig met elektrische apparaten.

Zolang je niet in de kast van je desktop computer komt zijn er geen echte gevaren voor jezelf. Wél voor de apparatuur zelf. Een zekere voorzichtigheid is dan ook op zijn plaats tijdens je computer opschonen. Je wilt dure apparatuur niet beschadigen, en dat is ook helemaal niet nodig. Maak indien mogelijk je toetsenbord en muis even los alvorens je deze grondig schoon gaat maken. Voor het snel desinfecteren met een spray of een doekje is dit losmaken niet nodig.

Computer opschonen of laptop opschonen?

Hoewel met computer altijd de desktop computer werd bedoelt, wordt de laptop ook wel computer genoemd. We trekken ze hier even uit elkaar, 1. De computer en 2. De laptop.

Hoewel er bij het computer opschonen of laptop opschonen niet heel veel verschil is, moet je toch enkele dingen in acht nemen. De computer heeft een (meestal meerdere) ventilator in de computerkast zitten.

De computer staat vaak op 1 vaste plaats, als dit een stoffige plaats is, dan is zijn de ventilatoren hier extra gevoelige onderdelen voor. De ventilator trekt lucht naar binnen en koelt hier belangrijke onderdelen van je computer mee. Door veel gebruik kan hier een stof ophoping komen, iets wat je het beste iedere 2 jaar kunt schoonmaken.

Een laptop kun je over het algemeen niet open maken waardoor het schoonmaken van de ventilatoren niet mogelijk is. Ook zit bij de laptop het toetsenbord vast aan het apparaat, waardoor je niet eenvoudig een nieuw toetsenbord kunt aansluiten als de oude niet meer werkt of vies is. Je computer opschonen wordt hierdoor wat lastiger, maar absoluut niet onmogelijk. We richten ons op wat wel goed schoon te maken is.

Voor nu is het schoonmaken van de ventilator de belangrijkste les bij de verschillende apparaten. Verder kun je de algemene stappen hier volgen.

Computer opschonen, je toetsenbord schoonmaken

Je toetsenbord verdient de meeste aandacht bij het computer opschonen. Deze raak je altijd (soms met vieze vingers) aan en is daardoor een bron van viesheid. Als je het heel grondig wilt doen kun je er voor kiezen de toetsen van het bord los te maken en deze met een sopje goed schoon te maken. Dat is echter erg veel werk, en je loopt het risico het toetsenbord stuk te maken. Als je dit voorzichtig doet valt het reuze mee. Een defect toetsenbord wil je vooral niet bij een laptop, wees daar dus extra voorzichtig.

Als het toetsenbord erg vies is, keer deze dan eerst om boven een prullenbak en klop voorzicht tegen de achterkant. Keer het toetsenbord enkele keren om zodat het vuil er tussenuit kan vallen. Als je wilt, kun je hier een spuitbusje perslucht voor gebruiken.

Maak nu de toetsen schoon met een vochtige doek, zo gewenst met een sopje. Laat de toetsen nu goed drogen. Het grove vuil is er nu af. Laat het in het vervolg niet zo ver komen en houdt het bij, je gebruikt je toetsenbord dan met veel meer plezier.

Er zit ook vuil op het toetsenbord wat je niet ziet. Bacterien. Bacterien zijn erg klein en komen op nagenoeg alles voor. In kleine hoeveelheden is dit niet erg, maar doordat ze erg snel vermenigvuldigen, worden het er erg snel veel. Op plaatsen welke je vaak aanraakt (ook met vieze handen) kan het erg snel gaan met bacteriegroei. Desinfecteer je toetsenbord dan ook iedere week. Dit kan eenvoudig met een desinfecterend doekje of spray zoals de Rovu werkplekreiniger

Computer opschonen, je muis schoonmaken

Je muis is naast het toetsenbord een apparaat wat je erg vaak aanraakt, en daardoor gevoelig is voor vuil en bacteriën. Tijdens je computer opschonen raden we dan ook aan om je muis gelijk mee schoon te maken. Ook hier weer; grof vuil eerst verwijderen met een vochtige doek en eventueel een sopje. Goed laten drogen en vervolgens desinfecteren met een desinfecterend doekje of een desinfecterende spray zoals Rovu werkplekreiniger.

Desinfectie spray bestellen

In onze webshop hebben we diverse producten om je toetsenbord, muis en computer op te schonen. Je kunt hier naar onze producten in de webshop gaan.