Home / Informatie / Werkt hand desinfectie gel voldoende?

Werkt hand desinfectie gel voldoende?

Werkt hand desinfectie gel voldoende?

Veel verschil in hand desinfectie gels

Antibacteriële handgels vindt je tegenwoordig bij haast iedere winkel. De apotheker, in cosmeticawinkels en in supermarkten of op de markt. Alle gels beloven gedesinfecteerde handen na gebruik maar dat klopt niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus niet bruikbaar voor het doel wat je wilt.

70% Ethanol in hand desinfectie gel

Wil je je handen schoonmaken maar geen water en zeep in de buurt? Dan is een antibacteriële gel een prima oplossing. Je krijgt er geen echt vuil mee van de handen af, maar in ieder geval schadelijke bateriën.

In een desinfectie gel zit ethanol en/of propanol, stoffen die bacteriën en virussen doden. Voor een goede  werking moet er minsten 70% ethanol in de gel zitten. Als er ook nog propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol.

Rovu Reiniging voldoet aan deze eisen met 80% Ethanol en 5% Isopropanol.

Geteste hand desinfectie gels

Bron: Radio2

We putten hier uit de ervaring van Radio2 welke naar een onderzoek refereert.

Er zijn door een inspecteur 5 merken handgel getest.  Vervolgens is de samenstelling bekeken. De volgende 5 zijn getest. In deze test is Rovu niet meegenomen, zodoende vergelijken wij onze hand gel op basis van de ingrediënten. Op onze oudere labels stond slechts de vermelding van Ethanol. Wij hebben onze nieuwe labels voorzien van de aanwezige hoeveelheden, 80% Ethanol en 5% Isopropanol.

  • Assanis: bevat voldoende ethanol in én ook propanol. Het is een goeie gel.
  • Care Plus: bevat ethylalcohol en ook propanol. Dat is voldoende.
  • Sanihand: op het etiket staan geen hoeveelheden vermeld. Dat is niet oké.
  • Kruidvat: er zit maar 63% ethanol in een flesje, dat is te weinig voor een goeie werking.
  • Rituals: op het etiket staat een waslijst aan stoffen maar die zorgen vooral voor een goede geur. Je kan niet zien of er voldoende antibacteriële stoffen in zitten.

Een conclusie welke in dit onderzoek getrokken wordt is dat je met een lekker ruikende gel een grotere kans hebt dat het géén degelijk product is door gebrek aan werkzame stoffen.

Interessante conclusie: Hoe lekkerder een gel ruikt en hoe minder die plakt, hoe groter de kans dat het geen degelijk product is.

Hand desinfectie gel test

De juiste handelingen

Kijk naar het totaal plaatje. Een desinfecterende handgel is een prima aanvulling om op je hygiëne te letten. Even zo het desinfecteren van je telefoon met een smartphone reiniger of desinfecterende vloeistof.  Let er bovenop op dat je goed en regelmatig je handen wast als je in contact komt met bacteriehoudende ondergronden.

Als je dan desinfecterende handgel gebruikt, doe dit op de juiste wijze. Gebruik voldoende gel en wrijf die goed in de handen. De gehele handen moeten gedurende ongeveer 30 seconden vochtig zijn zodat de vloeistof de bateriën kan doden.

Prima aanvulling, maar let op de basis; handen wassen

Het belangrijkste als bescherming. Blijf je handen regelmatig én goed wassen.

Belang van handen wassen tegen Corona